odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Cikk a Népszabadságban


[2010-11-19]
November 19-én a Népszabadságban kapott nyilvánosságot a Habitat álláspontja.

Sándor Tünde: Hát, a szegények?
Sándor Tünde: Állami lakástámogatás: hát a szegények?
Népszabadság, 2010.11.19

Elfeledkezik a szerény jövedelműekről az Új Széchenyi-terv otthonteremtési fejezete, amelynek tervében még kiemelt állami projektként szerepelt a bérlakásépítés, de mára kiderült, hogy csak az előtakarékosság támogatására jut pénz. Eközben sok százezren vannak, akiknek nem a tulajdon, hanem az elérhető árú bérlet lenne a megoldás.
A Habitat Magyarország figyelmeztet: százezer olyan fiatal pár él az országban, akik nem számíthatnak szülői segítségre, és esélyük sincs a minimális önrészt összegyűjteni a vásárláshoz, vagyis számukra a lakás-takarékpénztárak hosszú távon sem jelentenek megoldást. Ugyancsak ebben a helyzetben van körülbelül 200 ezer olyan alacsony jövedelmű, illetve kisnyugdíjas idős ember, akik lakásfenntartási költségeiket nem, vagy erejükön felül tudják fizetni. Utóbbiak esetében nem a nagy alapterületű belvárosi lakásokban élőkre kell gondolni, hanem olyanokra, akik energiafaló panellakásokban, leromlott műszaki állapotú, elértéktelenedett házakban, illetve reménytelen helyzetű kistelepüléseken laknak.

A lakhatási szegénység ellen küzdő világszervezet, a Habitat for Humanity magyarországi igazgatója, Sümeghy György azt mondja: körülbelül 300 ezer háztartásnak lenne szüksége támogatott lakásra. Tehát nem kamattámogatott lakásvásárlási hitelre, nem szocpolra és egyéb tulajdonszerzést motiváló intézkedésre, hanem szociális bérlakásra. A jelenlegi, mintegy 140 ezer önkormányzati bérlakásnak – amelynek csak egy része van rászorultsági alapú kiutalással hasznosítva, a többi önköltségi és piaci bérlemény – a kétszeresével lehetne orvosolni a problémákat társadalmi szinten.

Az Új Széchenyi-terv otthonteremtési fejezete ugyanakkor a Habitat szakértőinek véleményezése szerint nem számol a lakhatási szegénység kritikus, legalább egymillió embert érintő gondjával. A lakásfenntartásra jövedelmük akár 30 százalékát költő, alacsony keresetűek nagy része ráadásul kiszorul a támogatási rendszerekből, aminek következtében ott tartanak, hogy saját bevallásuk szerint nem tudják otthonukat megfelelően fűteni.

A meglévő bérlakásállomány zöme is már erősen elavult, miközben a megvásárolt egykori önkormányzati lakásokban élők közül sokan képtelenek a tulajdonukat kellő szinten üzemeltetni és karbantartani. Ez az immár széles rétegeket érintő problémakör azt jelzi, hogy a legalább minden tizedik magyar állampolgárt sújtó lakhatási szegénység ellen nem a tulajdonhoz jutás segítésével, és nem a magánlakás-építő szektor támogatásával, hanem egy gazdaságosan üzemeltethető bérlakásszektor kialakításával lehetne védekezni.

Állami forrás szűkében újra át kellene gondolni a sok üresen álló magánlakás hasznosítását, a hajdan már felmerült támogatott bérleti díjakkal – mondta Sümeghy.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu