odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Kis lépésekkel a változások felé


[2010-08-17]
2010. augusztus 2-5 között a Habitat for Humanity nemzetközi szervezetének 25 munkatársa vett részt egy tréningen Budapesten.
A tréning célja volt, hogy a Magdolna Negyedben folyó szociális városrehabilitáció tanulságain keresztül mutatta be az érintettek bevonásán alapuló „Fenntartható Élet” fejlesztési programot. A program egyik oktatója, Nabeel Hamdi oxfordi professzor, a részvételen alapuló fejlesztési programok szakértője szerint a Magdolna Negyed jó példa a problémákat a gyökereinél kezelő fejlesztésekre.
„Mi, építészek általában csak a felszínt kezeljük, pedig a problémákat valójában gyökereinél kell megszüntetni. Erről győzött meg a Magdolna Negyedben tett sétánk is, amelyen a legmegdöbbentőbb talán az önszerveződés, az önsegítés és irányítás szemmel látható hiánya volt.” – mondta Nabeel Hamdi, aki a program egyik trénere volt.

A Magdolna Negyedben szociális városrehabilitációs program zajlik, amelyet a projekt kidolgozója, a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt valósít meg széleskörű partnerség keretében. Lényege, hogy úgy akarják emelni a negyed társadalmi státuszát, hogy az eredeti lakosság többségét a területen tartják, helyzetük javításával teremtik meg az előrelépés feltételeit. A programban a közösségfejlesztési, a bűnmegelőzési, az oktatási, képzési, foglalkoztatási elemek dominálnak az építés-felújításhoz képest. A szociális programok időben megelőzik az építési elemeket, hogy megteremtsék a fizikai rehabilitáció fenntarthatóságának feltételeit.

Az első ütemet 2005-2009-ben valósították meg, költségvetése 821 millió forint volt, melyet a Fővárosi és a Józsefvárosi Önkormányzat, EU-s források és az Országos Bűnmegelőzési Bizottság biztosított. Először közösségi területet alakítottak ki egy volt gyárépületben. Ma a Kesztyűgyár Közösségi Házban az itt élők számítógépeket, internetet használhatnak, képzési, kulturális és bűnmegelőzési programokon vehetnek részt. Itt tartja gyűléseit a Szomszédsági Tanács is. Az első ütemben újítottak fel 4 önkormányzati tulajdonú bérházat is, amely 100 család számára teremtett méltányos otthont.

A második ütem 2008-ban kezdődött és 2010 végéig tart. Ebben az időszakban 12 önkormányzati bérházat és 7 vegyes tulajdonú társasházat újítanak fel, amivel 350 családot érnek el. A második fázis költségvetése 2,2 milliárd forint, melyet a Strukturális Alapok regionális forrásaiból biztosítanak.

A Habitat for Humanity Magyarország is bekapcsolódott a rehabilitációba, eddig két házban újítottak fel lakásokat: galériát építettek, nyílászárókat cseréltek önkénteseik bevonásával. A tréningen számos különböző országból – többek között például Angliából, Bulgáriából, Hollandiából, Romániából és Tádzsikisztánból – érkező munkatársak osztották meg tapasztalataikat arról, hogy hogyan lehet aktivizálni az érintetteket a fenntartható lakhatási programok érdekében.

„A házak Budapesten mások, de a szegénység ugyanolyan, mint bárhol máshol. A beavatkozások előtt szociális munkára van szükség, e nélkül nincs értelme lakhatással foglalkozni.”- nyilatkozott Ted Baumann, a Habitat fejlesztési szakértője a terepszemle után.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu