odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

A Habitat már 24 ezer családon segített Haitin


[2011-01-14]
A Habitat for Humanity az elmúlt egy évben közel 119 ezer emberen segített Haitin.
A Habitat for Humanity a földrengés óta eltelt egy év alatt csaknem 24 ezer család – azaz közel 119 ezer ember – lakhatási gondjain segített újjáépítési programjával. Szervezetünk január végéig átadja a háromezredik továbbfejleszthető átmeneti hajlékot. A Habitat célkitűzése, hogy 5 év alatt 50 ezer családnak tudjon segíteni Haitin.

A Habitat azt a stratégiát követi, hogy a földrengés miatt hajléktalanná vált családok előtt minél előbb megnyissa a hosszútávra megoldást jelentő otthonhoz jutás lehetőségét, melyet azonban gyorsan felépíthető és továbbfejleszthető házakkal oldunk meg. Az elmúlt évben több mint 1000 átmeneti, és 2000 továbbfejleszthető házat építettünk Haitin. Az átmenti otthonokat úgy alakítottuk ki, hogy könnyen áthelyezhetőek legyenek, míg a továbbfejleszthető hajlékokból egy kis átalakítással végleges otthonok hozhatók létre. Szervezetünk több mint 21 ezer szerszámcsomagot is kiosztott, és több mint 2000 esetben nyújtottunk kárfelmérési, felújítási tanácsadást.
A földrengés egy évvel ezelőtt 105 ezer házat pusztított el és 85 ezret rongált meg Haitin. A több mint 2 millió túlélő közül 1,3 millióan még mindig táborokban élnek. A földrengés óta Haitit a Tomas hurrikán és egy kolerajárvány is sújtották, valamint a választások után zavargások törtek ki. A tulajdonviszonyok tisztázatlansága miatt nagyon nehéz olyan telkekhez jutni, amelyeken végleges otthonok épülhetnek. A Habitat ezért a nemzetközi közösség és más civil szervezetek segítségével olyan törvények és eljárások kidolgozásán dolgozik, amelyek lehetővé teszik a földvásárlást.

A Habitat a kolerajárvány elleni küzdelemből is kivette a részét. Több mint 200 árnyékszéket építettünk és 750 háztartást láttunk el higiéniás készlettel, valamint a higiéniás képzéseket tartottunk a halálos járvány megfékezése érdekében.

Az országban 5 Habitat Központ működik, amelyek a helyi közösségeket segítik az újjáépítésben. Eddig több mint 500 embert képeztünk ki a földrengés biztos építési technikákból, illetve több mint 200 helybelit alkalmazunk a Habitat Központokban, hogy a Habitat építési tevékenységében segédkezzenek. Haitin 60 százalékos a munkanélküliség, ezért az emberek piacképes tudáshoz juttatása, és munkalehetőség biztosítása az újjáépítés nélkülözhetetlen része.

„Ahogy azt az ázsiai cunami és az Egyesült Államokban a Mexikói-öböl partvidékét sújtó hurrikánok utáni munkák tapasztalataiból is megtanultuk, a hosszútávra megoldást jelentő otthon hoz fordulatot, és vezethet a családok tartós felépüléshez.“ – mondta Jonathan Reckford, a Habitat for Humanity International igazgatója.

A Habitat for Humanity-t 1976-ban alapították az Egyesült Államokban. Célja a méltatlan lakáskörülmények felszámolása, és az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a tisztes otthon alapvető emberi jog. Alacsony jövedelmű családok lakhatási körülményein javít a szervezet adományokból és önkéntesek bevonásával. A szervezet fennállása óta több mint 400 ezer házat épített vagy újított fel, és több mint 2 millió embernek biztosított egyszerű, tisztes, kifizethető otthont. A Habitat Magyarországon 1996 óta működik. Eddig 10 településen összesen 850 család gondjain enyhített új építéssel, felújítással, pénzügyi képzéssel és műszaki tanácsadással. Építési projektjei mellett a szervezet ajánlást dolgozott ki a lakáspolitika szociális szempontú megközelítésére is.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu