odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Családi szerepzavarok és a fiatalkorúak bűnözése


[2011-05-09]
A Belügyminisztérium és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara konferenciát tartott Debrecenben 2011. május 9-én.
Amerikai, EU-s és magyar kutatások egyaránt alátámasztják, hogy a családban élők egészségkilátásai, gyógyulási és a rehabilitációs esélyei jobbak, mint a magányosan élőké. A társadalompatológiai adatok is összefüggést mutatnak a családok válságával. Ezzel kapcsolatban rendezett a Belügyminisztérium és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara konferenciát Debrecenben 2011. május 9-én.

Dr. Nagy Beáta, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának docense hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a gyermekekkel, fiatalkorúakkal foglalkozó szakemberek felkészítése erre a kihívásra. Csemáné Dr. Váradi Erika, a Miskolci Egyetem ÁJK dékánhelyettese elmondta, hogy a szakemberek csak komplex megközelítésben, közösen találhatnak megoldást a problémákra.

A családok válságát jelzi, hogy 1989 óta a népesség 380 ezerrel, a házasságok száma 40%-kal csökkent, a válások száma 24%-kal nőtt (most minden második házasság válással végződik). E mellett 21%-kal nőtt a házasságon kívül született gyermekek száma is. A családok válsága kedvezőtlen hatást gyakorol a fejlődő személyiségre, a türelmetlen, agresszív, közömbös szülők példáját követő gyermekek sokkal könnyebben indulnak el a bűnözői karrier útján. Ezt tetézi a média, amelynek hatására egyre gyakrabban alakulnak ki magatartás-, súlyosabb esetben személyiségzavarok a fiataloknál, válnak a gyermekek drogfüggővé vagy agresszívvá.
A megoldásokra mutatnak példát a konferencián előadást tartó szakemberek.

A konferencia azon hallgatói, akik szeretnék elsajátítani a konfliktuskezelési módszereket, jelentkezhetnek a bűnmegelőzési képzésekre. A kétszer háromnapos felnőttképzési tanfolyamok 2011 februárjától folyamatosan indulnak Debrecenben. Mindenki számára ingyenesek az órák, valamint biztosítják a szállást, az étkezést, és térítik az útiköltséget is.

A tanfolyamok három témát ölelnek fel: A kiskorúak bűnözése elleni fellépés új útjai, Az áldozatpolitika új irányai Magyarországon valamint a Bűnelkövetők reintegrációjának új lehetőségei.

A TEtt - program az áldozatokért és a tettesekért a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja közös programja. A képzések tananyagát a Miskolci Egyetem ÁJK dolgozta ki. Utóbbi intézmény koordinálja a megvalósítást is.

További információ és jelentkezés: www.tamop.irm.gov.hu vagy www.felnottkepzes.uni-miskolc.hu/
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu