odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Intézményi összefogás a bűnmegelőzésért


[2011-04-27]
Megvalósítási fázisába lépett az Európai Unió támogatásával megvalósuló TEtt- mondta dr. Eiselt György, a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkára az április 27-én megtartott sajtótájékoztatón.
2011-ben megvalósítási fázisába lépett az Európai Unió támogatásával megvalósuló TEtt – program az áldozatokért és tettesekért- mondta dr. Eiselt György, a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkára az
április 27-én megtartott sajtótájékoztatón. A komplex megközelítése miatt újszerű kezdeményezést az észak-magyarországi, az észak-alföldi és a dél-dunántúli régióban vezették be. Célja a bűnmegelőzés a bűnüldözésben résztvevő intézmények együttműködésének erősítése.

A program három területre koncentrál: a bűnmegelőzési képzésekre, az áldozatsegítésre és a bűnelkövetők szabadulás utáni társadalmi visszailleszkedésének segítésére. Ezt a három célterületet öt alprojekt öleli fel, és egy hatodik – a program értékelését és monitorozását célzó – kutatási alprojekt egészít ki.

A TEtt program a bűnmegelőzést elsősorban a veszélyeztetett célcsoporttal foglalkozó szakemberek – például tanárok, védőnők, háziorvosok – képzésével és a bűnüldözésben résztvevő intézmények együttműködésének javításával kívánja segíteni.

A program áldozatsegítés területén éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonalat és önkéntes hálózatot vezet be. „Célunk, hogy egyetlen ember se maradjon magára nehéz helyzetében, hogy az áldozatok a nap bármely szakában megfelelő segítséghez jussanak még a legeldugottabb kistelepülésen is.” – hangsúlyozta dr. Pálvölgyi Balázs, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának miniszteri biztosa.
A TEtt program egyik kiemelt célcsoportja a fiatalok, hiszen a bűnelkövetővé válás megelőzése körükben hosszútávon csökkentheti a bűnözést, és javíthatja a társadalom biztonságát, ezért rájuk több alprojektben is kiemelt figyelmet fordítanak. Ilyen például a veszélyeztetett fiatalok számára is érdekes programokat kínáló közösségi foglalkoztató kialakítása Miskolcon, mely segítheti a bűnelkövetők társadalmi visszailleszkedését is. Továbbá a projektben fejlesztésre kerül a közérdekű munkabüntetés eddigi rendszere is.

A program ötödik részterülete a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei és a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjai, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata által közösen irányított reintegrációs alprojekt, melynek célja, hogy javítsa az elítéltek szabadulás utáni munkába állásának esélyeit. Csóti András, bv vezérőrnagy elmondta, hogy: „A program lehetőséget nyújt az elítéltek és családtagjaik számára, hogy felkészüljenek a szabadulás utáni életre. Így akiben valóban megvan a szándék arra, hogy változtasson sorsán, meg is kapja erre a lehetőséget.“
A programban a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Miskolci Egyetem, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja vesz részt.

A program az érintett kilenc megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Somogy megye, Tolna megye, Baranya megye), élő emberek biztonságérzetén kíván javítani, a megvalósítási szakaszban közvetlenül 8500 aktív résztvevőre számítunk.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu