odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

A Habitat önkéntesei Berekfürdőn


[2011-07-19]
2011. májustól júliusig összesen 90 külföldi önkéntes dolgozott három önkormányzati tulajdonban lévő családi ház lakhatóvá tételén Berekfürdőn.
Most a harmadik házat szigetelik,melyet július végén adnak át a lakóknak. Dr. Hajdu Lajos, a község polgármestere és Sümeghy György, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója elmondták, hogy Habitat önkéntesei,szervezési munkája és a szervezet által gyűjtött adományok segítettek abban, hogy a három család kifűthető, egészséges és megfizethető lakásban lakhasson.

Magyarországon kevés a szociális bérlakás, a meglévők pedig nagyon rossz állapotban vannak. Az önkormányzatoknak nincs elegendő forrásuk a felújításra, karbantartásra. Berekfürdőn 3 kifűthetetlen, penészes bérlakásként használt családi házzal nem tudtak egyről kettőre jutni a fenntartók. A házak nem voltak szigetelve, így a három család – összesen 14 ember – a rendkívül magas fűtésszámlák ellenére is, hideg és penészes lakásban élt. A felújítások célja a házak külső hőszigetelése volt, mellyel a családok csökkenthetik rezsiköltségeiket.

Berekfürdő önkormányzata 2010-ben fordult a Habitathoz segítségért. A projekt teljes költségvetése ugyanis eléri a 7 millió forintot, az önkormányzatnak csak 2 millió forintja volt rá. A Habitat végül vállalta, hogy a hiányzó összegeket adományból pótolja, miközben felméri az önkormányzat bérlakás gazdálkodását és tanácsot ad a fenntarthatóbb működtetés érdekében. A lakók különböző okokból szorulnak szociális támogatásra. Anna, négy gyermeket nevelt fel, két lánya már elköltözött otthonról, fiai (24. 18) még vele laknak. Az idősebb csatornákat tart karban, a kisebbik középiskolás, Anna a helyi termálfürdőben dolgozik. A család számára óriási megterhelést jelentett a szigeteletlen ház kifűtése.

Ildikó 4 gyermekét neveli egyedül. A legidősebb, Gyuri 12 éves, a legfiatalabb, Hanna 3 éves. A négyéves Tamara veleszületett betegséggel küzd, állandó gondoskodást igényel, így Ildikó nem tud munkát vállalni.

Jánosnak néhány évvel ezelőtt infarktusa volt, azóta nem dolgozik. Felesége, Ibolya egy helyi étteremben dolgozik a konyhán. Négy gyermekük közül a legidősebb már elköltözött, fiaik (21, 17) egyetemen és középiskolában tanulnak, a 13 éves Viola még általános iskolás. A házat a család kezdte el építeni, de János betegsége miatt nem tudták sem befejezni, sem a hitelt törleszteni. Az
önkormányzat vette meg tőlük, és így most bérlőként élnek a félkész épületben.
A 7 önkéntes csoport többsége az Amerikai Egyesült Államokból érkezett, de dolgoztak a házakon nyugat-európai középiskolások is. Adományaik tették lehetővé a munkák befejezését. A megvalósításhoz a Masterplast is hozzájárult 200 ezer forint értékű termékadományával.


A videó megtekinthető az alábbi linken:
http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/135469
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu