odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Elítéltek munkával teszik jóvá bűnüket a Miskolci Vadasparkban


[2011-07-07]
A TEtt bűnmegelőzési program keretében a közérdekű munka büntetés egy új alkalmazási módját: a csoportos letöltést teszteli a Belügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata.
A módszert egy nyílt nap keretében ismertették a bírákkal, a végrehajtást koordináló szakemberekkel és a lehetséges munkáltatókkal 2011. július 7-én a miskolci a Vadasparkban, az egyik letöltő helyen.

A résztvevő szakemberek látogatást tettek a Miskolci Vadasparkba, ahol lehetőségük nyílt a gyakorlat megismerésére. A Vadaspark nevében Takácsné Magi Zsuzsanna, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője osztotta meg tapasztalatait, a TEtt program keretében folytatott mintaprojektről Kóta Tünde, a KIMISZ Pártfogó Felügyeleti osztályvezetője és dr. Bogdán Zsolt, a BAZ Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója nyilatkozott.

A büntetések célja az elkövetők magatartásának megváltoztatása és a társadalmi jóvátétel. Kisebb súlyú bűncselekmények esetében ez a cél a leghatékonyabban a közérdekű munka büntetés alkalmazásával érhető el: a pénzbüntetés nem volna elég visszatartó erejű, a szabadságvesztés túl erős lenne. A közérdekű munka során az elkövető megértheti, hogy tette nem marad következmények nélkül, ugyanakkor a büntetés nem lehetetleníti el az elítélt és családja helyzetét. Ez a büntetési forma olcsóbb, mint a börtönbüntetés, ráadásul a bűnelkövetők társadalmilag hasznos munkát végeznek, és leróhatják tartozásukat a közösség felé.

Ennek ellenére csak a kiszabott büntetések 57%-ában sikeres a végrehajtás: 22%-ban szabadságvesztésre változtatják át, és 10%-ban elévül a büntetés, mert nem sikerül időben megfelelő letöltő helyet találni. A bíróságok elsősorban (72%-ban) fizikai munkavégzést írnak elő, és leggyakrabban alacsony iskolai végzettséggel rendelkező elítéltekkel szemben alkalmazzák, sokszor munkára nevelési célzattal, viszont utazási költségüket semmiképpen nem térítik meg a letöltő helyek, de az elítélt nem kötelezhető arra, hogy utazzon, tehát ha nincs a településén lehetősége a letöltésre, a végrehajtás egyszerűen elmarad. A legtöbbször lopás (48%) esetében szabnak ki közérdekű munkát. Messze elmarad ettől a második helyezett garázdaság (9%) és a harmadik helyezett csalás (4%). Alkalmazzák még többek között tartásdíj nem fizetése (3%), ittas vezetés (2,8%), rongálás (2,8%) esetében is. Megfigyelhető, hogy a vagyon elleni bűncselekmények, különösen a lopás és a csalás esetében, a büntetések alig felét töltik le munkavégzéssel az elítéltek, miközben a garázdaság esetében jól működik ez a büntetési forma.

A szakemberek a TEtt program keretében keresik a megoldást a közérdekű munka büntetés sikeresebb alkalmazására.. A munkások utazását egy kisbusz könnyíti meg, amit a projekt biztosít. A program átvállalja a munkáltatótól a munkavédelmi oktatás, a foglakozás-egészségügyi vizsgálat, a védőfelszerelés és a képzett munkafelügyelő alkalmazásának költségét is, aki elvégzi az adminisztrációt is. A munkáltató feladata annyi lesz, hogy legalább heti 1-2 napon át fogadja az ítélteket. Biztosítsa számukra a munkaeszközöket és munkafeladatot. A program kidolgozói azt remélik, hogy ezzel a könnyítéssel a munkáltatók érdekeltté tehetők az ingyen munkaerő alkalmazásában.

A csoportos letöltés előnye az is, hogy az elítéltek a munkafelügyelő közvetlen irányítása alatt végzik a munkát. Így a felügyelő azonnal figyelmeztetni tudja azt, aki nem dolgozik. Ennek jóval nagyobb hatása van , mintha a munkahely egyik alkalmazottja tenné ugyanezt. A pártfogó felügyelő azonnal jelzést kap a hiányzásokról, így gyors intézkedésre nyílik lehetősége. Ha szükségesnek látja, nagyon rövid időn belül javaslatot tehet a büntetés szabadságvesztésre történő átváltoztatására.

Közérdekű munkát közintézménynél vagy nonprofit szervezetnél lehet végezni. A büntetés hossza 42 és 300 óra között változhat. Egy héten legalább egy, napot dolgozik az elítélt, feladatait szabadidejében díjazás nélkül végzi. Ha nem tesz eleget munkakötelezettségének, fogház fokozatú szabadságvesztésre változtatják át büntetését. Egy nap közérdekű munka egy nap szabadságvesztésnek felel meg.

A TEtt program keretében szervezett mintaprojektben körülbelül 100 elítélt töltheti majd le a büntetését 2012-ig az Észak-Magyarországi Régióban. Eddig a Nógrád megyei Litkén dolgozott 8 elítélt, a Miskolci Vadasparkban pedig július -7. én kezdődik a közérdekű munka büntetés csoportos letöltése.. A szakemberek várják a további lehetséges munkáltatók jelentkezését.

A „TEtt – program az áldozatokért és a tettesekért” 2009-től 2012-ig tart az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi és a Dél-dunántúli Régióban. A Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja összefogott, hogy a bűnözéssel szembeni fellépés hatékonyságát növelje. A program részeként többek között térítésmentes bűnmegelőzési képzéseket tartanak, bővítették az áldozatsegítő szolgáltatásokat is.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu