odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

A Tett program a Blikk Online-on


[2011-11-02]
A Miskolci Vadasparkban dolgozhatnak a közérdekű munkára ítéltek.
"Ilyen, amikor egy elítéltnek szerencséje van!

Gyakran előfordul, hogy egy szerencsétlen élethelyzet magában hordozza a megoldást is. Erre a felismerésre jutott az a közérdekű munkára ítélt férfi, aki jelenleg a Belügyminisztérium és több más szervezet összefogásában létrejött „Tett program" segítségével a Miskolci Vadasparkban tölti az ítéletét.

A Tett Programban résztvevő szervezetek egyik célja, hogy a korábbi rendszereknél hatékonyabban segítsék azokat a bűnbe keveredett embereket, akik segítség nélkül nem tudnak visszailleszkedni a társadalomba és a munka világába. Emellett bűnmegelőzési feladatokat is végeznek, önkénteseket képeznek, de korábban már elindítottak egy 0-24 óráig működő, áldozatsegítő vonalat is.

- Garázdaság miatt kaptam 25 napot, mivel a bíró azt mondta, hogy a segélyből esélyem se lenne kifizetni a pénzbüntetést - mondta a Blikknek a neve elhallgatását kérő, 51 éves elítélt. - Ráadásul ezzel a büntetés súlyát is érezhetem, nem azon múlik, hogy mondjuk kölcsönből ki tudom-e fizetni a büntetést, vagy sem.

- Maga a munka egy igen emberséges módja a büntetés letöltésének. Beszélgettem a többi elítélttel, és legtöbbjük úgy érzi: ez egy olyan megoldás, amivel legalább hasznosnak tudják érezni magukat, ha már ilyen helyzetbe kerültek. Ráadásul egyértelműen jobb, mint adott esetben összezárva lenni egy csomó emberrel egy cellában - tette hozzá az egyébként mezőgazdász végzettségű, diplomás férfi. - A Vadaspark dolgozói nem éreztetik velünk, hogy „mások" lennénk, mint a többi dolgozó ember - mondta.

Ráadásul a programnak köszönhetően talán újra szerencsésre fordul az élete a közmunkára ítélt férfinek. - Mezőgazdász vagyok, állattenyésztőként végeztem, de a megyében nem találtam állást, és most már egy éve nincs rendes munkám - mondta az elítélt férfi, aki most újra reménykedik élete jobbra fordulásában. Azt reméli, hogy a munkában bizonyítani tud. Ezért nem is a kötelező heti egy, hanem 3-4 napot jár be dolgozni és rábízták az állatok körüli munkát. Reméli, lehetősége lesz a Vadasparkban dolgozni a büntetés letöltése után is.

A „Tett" mostani, egy hete indult projektjéről Bogdán Zsoltot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatóját is megkérdeztük:

- A csoportos letöltés természetesen nem azt jelenti, hogy mind a 30 elítélt minden nap dolgozik a parkban, a törvény úgy szól, hogy a közérdekű munkára ítéltek legalább heti egy napot dolgozzanak. Így a hét napjaira elosztva, 2-3-4 fős csoportokban érkeznek az elítéltek - mondta Bogdán Zsolt. Eddig senkire nem érkezett panasz a parkból - tette hozzá.
- Ráadásul az érintettek ítéletei is különbözőek: van akit csak 3-4, de van, aki 300 napi közmunkára ítéltek. Ezeknek az embereknek szerencséjük van, mert Miskolcon elég sok munkáltató vállalja közmunkára ítéltek foglalkoztatását. Minél távolabb van valaki a megyeszékhelytől, annál esélyesebb, hogy büntetését ehelyett valamilyen Büntetés-végrehajtási intézményben kell töltenie – tette hozzá Bogdán Zsolt."

eredeti cikk
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu