odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Ünnepi hangulatban telt az Európa-napi utcafesztivál


[2012-05-09]
A Millenáris Parkban megtartott változatos programokra több ezren voltak kíváncsiak.
Az Európa Nap jó alkalom a számvetésre – mondta Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője szombaton, az Európai Unió megalakulásának évfordulójára rendezett utcafesztiválon. A rendezvényt megnyitó Győri Enikő, uniós ügyekért felelős államtitkár, valamint Dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke egyaránt pozitívnak értékelték uniós tagságunk eddigi mérlegét, ugyanakkor mindketten utaltak arra, hogy a népek békés együttélése folyamatos feladatot jelent a tagállamoknak és az uniós intézményeknek.
Mindenféle korú és érdeklődésű ember találhatott magának érdekes programot az idei Európa Napon a Millenáris Parkban. A koncertekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel tarkított utcafesztivált szombaton délután Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára, Dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke és Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője nyitotta meg.

Dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke megnyitó beszédében az elmúlt időszak unióval szemben szkeptikus hangulatára utalva kiemelte: „Sokan az uniós tagságnak csak a rossz oldalát látják, mert a tényeket nem veszik figyelembe.” A politikus kijelentette: „Belépésünk óta minden évben több pénzt kaptunk az uniótól, mint amennyit befizettünk a közös kasszába. Ez több tíz milliárdos bevételt hozott Magyarországnak.” Hozzátette azt is: „Az unió nem egy kész struktúra, hanem egy folyamatosan változó építmény. Nem áldás, nem átok: feladat.”
Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője is kedvezően értékelte a csatlakozás óta eltelt időszakot. Az uniótól érkező támogatásokon túl a tagság előnyei közé sorolta a külföldön való tanulás, munkavállalás, és az országok közötti szabad közlekedés lehetőségét. Szerinte pozitív jövőképet ad a tagállamoknak az Európai Unió 2020-ig tartó, Magyarország által is elfogadott stratégiája, mely a gazdasági növekedést a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével képzeli el.

„Az Európai Unió a népek nagy családja és a nagy család akkor érzi jól magát, ha az azt alkotó kisebb családok is jól érzik magukat.” – mondta el Győri Enikő. Az államtitkár utalt rá, hogy az utóbbi hónapokban a kormányzat számos bírálatot kapott az uniótól, melynek nagy részét megfogadta, átültette az új szabályozásokba, de elutasította a pártpolitikai megfontolások által motivált bírálatokat. Áder János köztársasági elnököt idézve hozzátette: „Az együttélésben a kölcsönös tisztelet a legfontosabb: ember embernek, egyik nép a másiknak tartozik ezzel.”

Az idei Európa Napon a hagyományokhoz híven családi programokkal várta a nagyközönséget a szervező Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája. Fellépett Esztergályos Cecília, aki a Meddig vagyok? című új stand up előadásával szórakoztatta a közönséget. Cserhalmi György és Cserhalmi Sára a generációk közötti együttműködésről beszélt. A diákokat CV ambulanciával, Tolerancia tréninggel, álláskeresési tanácsokkal, a gyerekeket ugrálóvárral, öko játszóházzal és gyerekkoncerttel várták.
Az Európa Nap legérdekesebb programja a „Mi lenne, ha nem lenne EU” című alkalmi kiállítás volt, mely az EU azon előnyeit mutatta be, melyeket a minden nap benne élők nehezen, vagy alig vesznek észre. A kiállítás segítségével megtudhattuk, hogy Az Európai Unió 2007 és 2013 között összesen 8 ezer milliárd forinttal támogatta Magyarországot. Megtekinthettük az uniós támogatások legszebb példáit, városaink, mint Szeged, Győr, Pécs megújult köztereit, iskoláit, képet kaptunk a magyar mezőgazdaságba érkező támogatások eredményeiről, vagy a magyar diákok számára megnyílt külföldi tanulmányi lehetőségekről.

Az Európa Nap programjai késő este Kovács Kati és zenekara nagy sikerű koncertjével értek véget.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu