odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Áldozatok, tettesek – kihívások, megoldások


[2012-06-05]
„A kormány elkötelezett a szigorú büntetőpolitika mellett, a kisebb bűncselekmények esetében azonban támogatja az alternatív büntetési módokat is."
A többi között erről beszélt Dr. Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a „TEtt - program az áldozatokért és a tettesekért” című uniós projekt záró konferenciáján. Az államtitkár kiemelte, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata (KIMISZ) által irányított 4 alprojekt európai viszonylatban is jó gyakorlatnak számít. Hangsúlyozta, hogy a szabadságvesztésnek fontos alternatívája a közérdekű munka, melynek alkalmazását kívánják bővíteni azzal, hogy az új büntető törvénykönyvvel bevezetnék a jóvátételi munkát.

Az áldozatsegítő szolgálat fejlesztésére létre hoztak egy non-stop diszpécserszolgálatot, amely folyamatosan és ingyenesen fogadja az áldozatok hívásait. Eddig 6677 esetben nyújtott segítséget, amely összesen 677 óra beszélgetési időt jelentett. Tájékoztatták az áldozatokat jogaikról, az azonnali pénzügyi segély és kárenyhítés lehetőségéről. Emellett kiépítettek egy 200 főből álló önkéntes hálózatot is, amely eddig 458 alkalommal ment „házhoz”, hogy támogassák az áldozatokat az ügyintézésben, az egészségügyi ellátás igénybevételében. Az áldozatok lelki egyensúlyának helyreállítása érdekében 3 pszichológust alkalmaztak. A pszichológusok segítségét az elmúlt évben 124 áldozat – köztük 21 kiskorú is igénybe vette.

Tesztelték a közérdekű munka büntetés csoportos letöltését is, melynek lényege, hogy az elítéltek egy csoportja egy munkáltatóknál végzi munkáját. A TEtt program átvállalta az elítéltek foglalkoztatásával kapcsolatos összes költséget. Eddig 150 elítélt töltötte le ily módon a büntetését. Összesen 17 ezer órát dolgoztak, mellyel 10 millió forint gazdasági hasznot hajtottak. Mindez 20 millió forint költség megtakarítást jelentett csak azzal, hogy az elítéltek nem börtönökben voltak, hanem hasznos munkával töltötték büntetésüket.

Miskolcon hozták létre a Zöldpont Közösségi Foglalkoztatót, melynek. feladata a már elítélt és veszélyeztetett fiatalok társadalmi beilleszkedését segítő programok szervezése. A Pártfogó Felügyelői Szolgálat és civil szereplők közösen szerveznek a bűncselekmény által okozott sérelem helyreállítására, a fiatalok magatartásnak megváltoztatására szolgáló, valamint közösségi szabadidős programokat.

A bűnmegelőzés egyik fő területe a visszaesések megelőzése, melyet az elítéltek társadalmi visszailleszkedési esélyeinek növelésével lehet elérni. Ennek érdekében teremtettek szoros együttműködést a büntetés-végrehajtás, a munkaügyi központok és a pártfogók között. A programba önként jelentkező mintegy 2400 fogvatartott agressziókezelő, kommunikációs, konfliktuskezelő, önismereti, életvezetési tréningeken vehetett részt, valamint szakmát tanulhatott. Szabadulás után segítséget kaptak az ügyintézésben és családi kapcsolataik helyreállításában is.

A program az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósult meg.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu