odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Infokommunikációs kultúránk lehetőségeiről tanácskoztak Szegeden


[2012-06-22]
A tudományos konferenciához kapcsolódó rendezvényszervezési feladatokat ügynökségünk végezte.
Generációk az információs társadalomban címmel tartottak konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A június 21. és 22. közötti rendezvény középpontjában az infokommunikációs kultúra állt, amelynek a különböző korosztályokra tett hatását, a különböző generáció infokommunikációs kultúráját, illetve értékrendjét pszichológiai és szociológiai szempontok szerint vizsgálták és mutatták be az előadók.

Csernus Sándor, az SZTE BTK dékánja idézte föl köszöntőjében, hogy két év fél évvel ezelőtt tudatosan olyan komplex programmal kapcsolódtak be a kutatóegyetemi pályázatba, mely a bölcsész-, társadalom- és jogtudományokat igyekezett összefogni. Ez a lehetőség a megnyíló pluszforrásokkal együtt egyfajta „pozitív kényszert” jelentett a tudományos műhelyek között már korábban is létező együttműködések elmélyítésére. Széles és gazdag volt a megközelítések kínálata, melyekkel az információs társadalmat górcső alá vették az egyes kutatók, kutatócsoportok, a kibontakozó interdiszciplináris tudományos munka pedig a dékán szerint komoly előrelépést jelentett a kar portfólióját illetően.

A projektben 2012-ben megvalósult kutatásokban az SZTE BTK részéről a Szociológiai Tanszék és a Pszichológiai Intézet vett részt, melyek különböző aspektusokból vizsgálták és elemezték az információs társadalmat, illetve a különböző generációk és társadalmi csoportok infokommunikációs eszközökhöz történő hozzáférését. Feleky Gábor, a Szociológiai Tanszék vezetője elmondta: őket elsősorban az infokommunikációs kultúra érdekelte, ezért azt kutatták, hogy az egyes infokommunikációs eszközöknek milyen az elterjedtsége a különböző korosztályi, lakossági és területi metszetekben, kik rekednek kívül ezen a világon, s mindez milyen társadalmi egyenlőtlenségekhez vezet. Minden generációról készítettek felmérést az általános iskolásoktól kezdve a felnőttekig bezárólag, hogy korosztályi mérleget is lehessen vonni. Külön figyelmet fordítottak az esetlegesen felbukkanó szegedikumokra, szegedi sajátosságokra is – emelte ki az egyetemi docens.

Csabai Márta, a Pszichológiai Intézet vezetője arról szólt, hogy a program komoly hallgatói részvétellel zajlott, köszönhetően annak is, hogy olyan sajátos témát érintett, melyben tulajdonképpen maguktól a fiataloktól tanulnak a szakemberek. Elsődlegesen azt akarták megtudni, hogy az ifjak számára mit jelent az identitás, a felelősségvállalás, a felnőtti életbe való kilépés, a társas életben történő megjelenés, illetve az önkifejezés szempontjából az az infokommunikációs közeg, melybe gyakorlatilag ma már beleszületnek. Fontosnak tartották feltárni azokat a problémás viselkedési formákat, függőségeket is, melyeknek ez a környezet táptalajul szolgál. Az egyetemi docens elárulta: létrehoznak egy (jelenleg még fejlesztés alatt álló) információs tanácsadó portált is fiatalok részére Léleknavigátor néven, hogy ezen keresztül kapaszkodókat, stratégiákat nyújtsanak számukra az őket elárasztó információtömegben.

A konferencián készült képek és további információ a Szegedi Tudományegyetem honlapján.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu