odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Élet a bicskei befogadó állomáson


[2012-07-03]
2012. június 28-án a Nemzetközi Menekült Nap alkalmából a bicskei Befogadó Állomás nyílt napot tartott.
A befogadó állomás 40 millió forintos támogatással valósítja meg a „Komplex Integrációs Képzések” című projektet. A menekültek beilleszkedését segítő, másfél éves integrációs programot az Európai Menekültügyi Alap támogatja.

Az elmúlt években a bicskei intézmény – amely elő-integrációs állomás, ahol a már elismert menekültek és oltalmazottak kapnak szállást – beilleszkedést segítő, kiegészítő programok megvalósítására kért és kapott támogatást az Európai Menekültügyi Alapból (EMA). A sikeres pályázatoknak köszönhetően egyetlen projekt keretében az integráció valamennyi területét felölelő programot valósítottak / valósítanak meg. Jelenleg 2012. január 1-től fut a „Komplex Integrációs Képzések” című projekt.

A bicskei elő-integrációs állomáson élő menekültek tanfolyamokon, tréningeken tanulnak a magyar társadalom intézményi, közigazgatási, oktatási rendszeréről, megtudhatják például, hogy milyen egészségügyi ellátásokra jogosultak. Ugyanakkor hazánk kultúrájának megismerését is biztosítja a projekt. Előadásokon, foglalkozásokon ismerhetik meg a magyar népszokásokat, a magyar konyhát, a nemzeti ünnepeinket. E mellett a projekt keretében kirándulásokat is szervez az állomás, így a menekültekhez közelebb kerül az intézményen kívüli világ is, ahol egy idő után meg kell kezdeniük önálló életüket.

A felnőttek mellett a gyermekek beilleszkedésével, iskolai felzárkóztatásával is kiemelten foglalkoznak. Jelenleg 49 gyermek él a bicskei Befogadó Állomáson.

Mivel a munkavállalás a beilleszkedés kulcsfontosságú tényezője, ezért olyan tréningeket szerveznek a menekülteknek, oltalmazottaknak, ahol felmérik képességeiket, készségeiket. Gyakorolhatják az álláskereséshez szükséges feladatokat, mint az önéletrajzírás, interjúzás, illetve bekapcsolódhatnak más programok keretében megvalósuló szakképzésekbe. A tréningeket, foglakozásokat, szociális munkások, HR tanácsadók, pedagógusok tartják. Ezáltal javulnak az integrációs programban résztvevők munkavállalási, beilleszkedési esélyei. A most futó projektbe 140 fő menekültet, oltalmazottat vonnak be összesen.

A program egyik célja a befogadó társadalom kialakítása, közösség érzékenyítése. Ezért a Menekült Nap alkalmából egy nyílt napot is tartott az intézmény, amelyen a falubeliek és a távolabbról érkező érdeklődők meglátogathatták az állomást, megnézhették a lakók rövid programját és megkóstolhatták azokat az ételeket, melyeket a menekültek, oltalmazottak erre az alkalomra készítettek.

Európai Menekültügyi Alap

Az Európai Menekültügyi Alap célja, hogy a védelemre szoruló harmadik országból érkezett állampolgárok helyzetét javítsa azáltal, hogy hatékonyabbá teszi a menekültügyi eljárást, javítja a befogadási feltételeket és támogatja az elismert menekültek, oltalmazottak társadalmi integrációját. 2012-ben 450 millió forintot biztosít az Alap 12 pályázó 22 projektjére.

További, az általános programot és az egyes Alapokat érintő információk: www.solidalapok.hu
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu