odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Szép eredményekkel zárult a Tett


[2012-08-28]
A program több mint 10.000 embernek nyújtott közvetlen segítséget az áldozattá vagy bűnelkövetővé válás megelőzésében. Projekt záró sajtótájékoztatót szerveztünk.
A végéhez közeledik a két és fél éve tartó átfogó bűnmegelőzési program, amely „TEtt – program az áldozatokért és a tettesekért” címmel vált ismertté. A TEtt több mint 10.000 embernek nyújtott közvetlenül segítséget. A program célja volt, hogy javítsa a bűnüldözés, bűnmegelőzés területén dolgozó szervezetek együttműködését, korszerű ismeretek megosztásával tegye hatékonyabbá a munkájukat.

A TEtt program keretében a Miskolci Egyetemen 703 szakember ismerkedett meg a korszerű bűnmegelőzési módszerekkel. Tanulhattak a gyermekek áldozattá és bűnelkövetővé válásának megelőzéséről, az áldozatok kezeléséről és a bűnelkövetők társadalmi visszailleszkedéséről. A képzésekre minden bűnmegelőzés területén dolgozó vagy azzal kapcsolatban álló civil és nem civil szervezetek dolgozóinak jelentkezését várták.
A TEtt – program keretében fejlesztette az áldozatsegítő szolgáltatásokat a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (jogelődje: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata). A Tett program keretében indították el a 06-80-225-225 számon éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonalat. Az elmúlt 1,5 évben összesen 9000 hívás érkezett a központhoz. A projekt keretében építettek ki egy önkéntes hálózatot is, melynek feladata a helyszíni segítségnyújtás volt. Összesen 200 önkéntes kapcsolódott be a munkába. Az áldozatsegítő szolgálat munkáját 2011 áprilisától 3 pszichológus is támogatja, akik szükség esetén személyesen fogadják az áldozatokat, valamint terápiás csoportok segítségével oldják a felgyülemlett feszültséget az Észak-magyarországi régió 3 megyéjében.
A fiatalkorú bűnelkövetőkkel foglalkozó Zöldpont Közösségi Foglalkoztató Miskolcon működik, és 2012. július végéig összesen 388 veszélyeztetett fiatal szociális készségeit fejlesztették. Így nem a büntetéstől való félelem, hanem a belátás tartja vissza a fiatalokat az újabb bűncselekmények elkövetésétől.
Az elítéltek visszaesési aránya csaknem 50%-os, melyet az elítéltek társadalmi visszailleszkedési esélyeinek növelésével lehet kezelni. Ez a munkaügyi központok, megyei igazságügyi hivatalok és büntetés-végrehajtási intézetek szoros együttműködését feltételezi. A programba bevont 2300 fogvatartottból mintegy 700-an vettek részt tréningeken, 320 fogvatartott pedig szakmát tanult, és szabadulás után a résztvevők 50%-a önkéntesen jelentkezett a területileg illetékes munkaügyi központjánál.
A TEtt programban vezették be a közérdekűmunka-büntetés csoportos letöltését is, amely keretében 180 fő tehette jóvá munkával tettét, mellyel 30 millió forintot takarítottak meg.
A Tett – program az áldozatokért és a tettesekért (www.tettprogram.hu) a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja együttműködésében valósult meg 9 megyében.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu