odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Közel 100 mélyszegénységben élő család lakáskörülményein javított az Autonómia és a Habitat


[2012-09-08]
Az ingatlan minőségét javító felújítások mellett pénzügyi tudatosságra is oktatták a családokat.
92 mélyszegénységben élő család lakhatási gondjait enyhítette az Autonómia Alapítvány és a Habitat for Humanity Magyarország közös programja. A kezdeményezésnek a közvetlen támogatáson túl az volt a célja, hogy fejlessze a családok pénzügyi tudatosságát, segítse őket a családi költségvetés egyensúlyban tartásában. A programban résztvevő családoknak 6-18 hónapon át kellett takarékoskodniuk, képzéseken részt venniük. Ha sikerült, akkor a megtakarítást a szponzorok megduplázták, az így kapott összeget a család lakásfelújításra használhatta fel.
A szervezők az Egyesült Államokból ismert IDA (Individual Development Account) módszert kívánták meghonosítani Magyarországon, amely az alacsony jövedelmű háztartásokat segíti a pénzügyi tervezésben és a rendszeres megtakarításban. A hazai program 2009-ben indult el. Több mint 300 mélyszegénységben élő család kezdte meg a takarékoskodást, kapott műszaki és pénzügyi oktatást. Közülük több mint ötvenen jutottak el a folyamat végéig, amit a szervezők - a hasonló programok tapasztalataiból kiindulva – kiváló eredménynek ítéltek.

92 család teljesítette tehát maradéktalanul a program szigorú feltételeit: 6-18 hónapig rendszeres megtakarítást helyeztek el a bankszámlájukon, és részt vettek egy képzésen. A képzés során pénzügyi, háztartási gazdálkodási és műszaki ismereteket sajátíthattak el. A tanfolyam 4 alkalmat és összesen 12 órás elfoglaltságot jelentett egy-egy család számára. A részvétel feltétele volt a támogatás folyósításának. A szervezők ezen felül is folyamatos jelenléttel, tanácsadással segítették a családokat terveik elérésében.

A programmal nemcsak egyszeri alkalommal kívántunk javítani a családok életminőségén. Pénzügyi tudatosságuk, háztartási gazdálkodási ismereteik fejlesztésével abban is igyekeztünk segíteni őket, hogy a program befejezése után is egyensúlyban tarthassák költségvetésüket.” – mondta el Béres Tibor, az Autonómia Alapítvány programfelelőse.

A megtakarítási időszak végén a családok által félretett pénzt a program támogatói (az amerikai Levi Strauss Alapítvány és a Soros Economic Development Fund) megduplázták. Ebből az összegből végezhették el a tervezett felújításokat. „A cél az volt, hogy a felújítások enyhítsenek a családok lakhatási problémáin, javítsanak az ingatlanok minőségén. Ebből a szempontból is eredményes volt a program, hiszen energiatakarékosabb, egészségesebb, fűthetőbb otthonok jöttek létre.” – mondta el Sümeghy György a Habitat for Humanity Magyarország vezetője.

A programban résztvevő családok 20-20 százaléka tetőjavítási munkálatokra, illetve a nyílászárók cseréjére, javítására költött. 10-10 százalékuk padló- és falburkolat javításra, hőszigetelésre, illetve a fürdőszoba és WC felújítására fordította a megtakarítását, de volt, aki kályhát épített vagy a kéményt újította fel.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu