odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

A cukorbetegség okozta idegkárosodás megállítható


[2012-11-27]
Az idegkárosodás (neuropathia) a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye.
A teljes körű kezelés nemcsak a tünetekre, hanem az idegkárosodást kiváltó okra is hat, így a neuropathiás károsodás folyamata lassítható, megállítható, vagy visszafordítható lehet. A témát nemzetközileg elismert szakértők vitatták meg Berlinben, az Európai Diabétesz Kongresszus zárónapján. A neuropathia gyógyításának lehetőségeiről más nemzetközi szakértők mellett Prof. Dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján működő Neuropathia Központ vezetője is beszámolt.

A berlini Európai Diabétesz Kongresszus keretében a neuropathia gyógyításában jelentős eredményeket felmutató szakértők számoltak be tapasztalataikról. A szakértők egyetértettek abban, hogy az alsó végtagi amputációk több mint felét cukorbetegeken végzik, melyek közül elsősorban a neuropathia eredetű amputációk megelőzhetőek lennének az idegkárosodás időben történő felismerésével és korai, komplex kezelésével.
A neuropathia hátterében a magas vércukorszint áll, amely károsítja az idegrostokat ellátó ereket és az idegszövet anyagcseréjét. Felismerését – a lábvizsgálat mellett - egyszerű neurológiai tesztek segítik, mint a vibrációérzet és a hőérzet vizsgálata. – mondta el Prof. dr. Solomon Tesfaye, az angliai Royal Hallamshire Hospital vezető diabetológusa.

A fokozott alkoholfogyasztás és a különböző kockázati faktorok, mint hasi elhízás, magas vérnyomás és emelkedett vérzsírértékek is szerepet játszanak a neuropathia kialakulásában és folyamatában. A szénhidrátanyagcsere-helyzet optimális beállításán és az egyéb rizikófaktorok kezelésén túl elengedhetetlenül fontos a megbetegedés okát kezelni – fejtette ki Prof. Dr. Dan Ziegler, a düsseldorfi German Diabetes Center vezetője.

Az oki kezelés célja a neuropathia folyamatának lassítása, megállítása, illetve a neuropathia tüneteinek csökkentése. Jól tolerálható hatóanyag a lipidoldékony benfotiamin, amely gátolja a kóros anyagcsere-folyamatokat. Hazai vizsgálati adatok szerint a benfotiamin már a kezelés harmadik hetében jelentősen csökkentette a fájdalomérzetet a kiinduláshoz képest. Az oxidatív stressz is szerepet játszik a krónikus szövődmények kialakulásában. Csökkentését az antioxidáns hatóanyagok segíthetik. Benfotiamin és antioxidáns szer együtt adása fokozottan csökkenti a neuropathia tüneteit, beleértve a fájdalmat is és egyúttal képes megállítani a diabéteszes neuropathia előrehaladását – fejtette ki előadásában Prof. Dr. Kempler Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központ vezetője.

A megbeszélést a neuropathia diagnosztizálását és gyógyítását évtizedek óta segítő Wörwag Pharma kezdeményezte.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu