odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Itthon is megnőtt az érdeklődés a vállalati önkéntes munka iránt


[2012-12-05]
Megnőtt idén a vállalati önkénteskedés iránt mutatott érdeklődés.
A Habitat for Humanity Magyarország vállalati önkéntesek bevonásával rászorulókat gondozó intézményekben és családoknál végzett olyan felújításokat, melyekkel lakóhelyüket energiatakarékosabbá, élhetőbbé tették. 2012-ben több mint 60 önkéntes vett részt a Habitat által szervezett felújításokban. Többek között az RWE-től, az Erste Banktól és a Vaterától érkeztek önkéntesek, akik a kemény fizikai munkától sem riadtak vissza.

A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási szegénység csökkentése érdekében folytatott számos programja mellett vállalati önkéntes napok szervezésével is foglalkozik. A szervezet munkatársai az önkéntesekkel közösen rászorulókat gondozó intézményekben - hajléktalanszállókban, családok átmeneti otthonában, mozgássérültek rehabilitációs központjában – vagy családoknál végeznek felújításokat. Egy-egy önkéntes napon 15-20 fős csapatokkal az épület állagának megőrzését és a lakók jobb életminőségét szolgáló feladatokat végeznek el.
A szervezet több éve szervez önkéntes napokat, de 2012-ben nőtt meg igazán az önkéntes munka iránti érdeklődés. Több mint egy tucat vállalat érdeklődött az önkéntes segítségnyújtással kapcsolatban. A támogatók az önkéntes munkán túl pénzadománnyal támogatták a szervezet lakhatási szegénység csökkentése érdekében folytatott munkáját.

A legjelentősebb önkéntes partnetek idén az RWE, a Vatera és az Erste Bank voltak. Az RWE önkéntesei a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában ablakok felújítását végezték el a Habitat szakképzett építésvezetőjének felügyeletével. A Vatera csapata a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Családok Átmeneti otthonában nyílászárókat, előtetőt és egy ruha raktárat újított fel. Az Erste Banktól érkező csoportok három különböző családnál – Hajdúböszörményben, Salgótarjánban és Szigethalmon – nyílászárókat, padlást szigeteltek, álmennyezetet építettek és akadálymentesítést célzó átalakításokat végeztek.

„Önkénteseink valóban értékes munkát végeztek, és visszajelzéseik szerint ők is elégedetten távoztak a nap végén. Pedig sokszor nagyon nehéz körülmények között – nyári forróságban, szűk helyen – kellett nehéz fizikai munkát végezniük. Úgy látjuk, hogy az önkéntes napok nemcsak a támogatott családoknak, hanem az önkénteseknek is sokat jelentenek. Egy-egy ilyen nap még jobban összekovácsolja a munkatársakat, vagyis csapatépítésnek sem utolsó.” – mondta el Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország vállalati önkéntes programjának vezetője.

A Habitat for Humanity tapasztalatai szerint egyre több vállalat CSR programjába kerül be a társadalmilag jelentős célok támogatása mellett az önkéntes munkavégzés is. Bár néhány éve elsősorban külföldi tulajdonú cégek csatlakoztak a szervezet önkéntes programjához, 2012-ben több magyar cég is lehetőséget látott a társadalmi felelősségvállalás ezen formájában.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu