odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Eszter képviselte az NBC csapatát a Habitat önkéntesnapján


[2013-07-08]
Hagyományos, sártapasztásos házfelújítási technikát elevenített fel négy civil szervezet a Nógrád megyei Kállón.
A Habitat for Humanity Magyarország, az Autonómia Alapítvány, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége és a Roma Polgárjogi Mozgalom Kállói Egyesülete helyi roma családok házait újította fel önkéntesek és a házakban élő családok részvételével. A kezdeményezés célja az volt, hogy szakemberek segítségével a résztvevők újratanulják, - tanítsák ezt a régi módszert, amit aztán a családok saját maguk is tudnak alkalmazni a későbbiekben.
A földművelés kezdetei óta ismert építőanyag a vályog. Magyarországon 50 évvel ezelőttig nem veszített népszerűségéből, hisz olcsó, elérhető és könnyű vele bánni. Mára a többség mégis elfelejtette ezt, és a házak természetes öregedése nehéz feladatot állít, különösen a szegény családok elé. Ezért döntöttek úgy a civilek, hogy megrendezik a hagyományos, sarazásos technikát felelevenítő eseményt Kállón. A szervezetek munkatársai önkéntesek bevonásával rászorulók házait újították fel egy kétszer egynapos akció keretében.

A program első napján az építőanyagok (vályog, szalma, homok és pelyva) előkészítését végezték el a résztvevők. A vályogot áztatni és keverni kellett, a szalmát pedig aprítani és áztatni. A második napon került sor a sártapasztásra, melyet hagyományos módszerrel, kézzel, több rétegben tapasztva végeztek el a résztvevők.

Sártapasztással elsősorban vályogházak falának javítását lehet elvégezni, de alkalmas téglából vagy más anyagból készült épületek külső felületének kezelésére is. Utóbbi esetben dróthálót kell a falra szögelni a sártapasztás előtt. A sár jól szigetel, olcsó, könnyen, különösebb szakértelem nélkül felvihető és könnyen javítható. Meszelés után esztétikus látványt nyújt. Ha a megfelelő módszerekkel megvédjük a nedvességtől, akkor sokáig védi a házat és lakóit a hidegtől és melegtől.

Magyarországon az utóbbi évtizedben sokat javult a lakások minősége, de továbbra is nagy területi különbségeket találunk ebben a tekintetben. A hátrányos helyzetű térségekben, azaz az ország keleti, észak-keleti részén és a Dél-Dunántúlon a rossz minőségű lakások aránya az országos átlag kétszerese. Különösen rossz a helyzet, ha a roma lakosság helyzetét nézzük. A teljes roma lakosságnak ugyanis csaknem harmada él rossz minőségű, romos lakásokban, szemben a teljes lakosság 8 százalékával.
A lakásminőség nagyban összefügg a lakhatási költségekkel is. Hisz a rossz minőségű – szigetelés nélküli, korszerűtlen nyílászárókkal felszerelt – lakásoknak jóval magasabb a fűtésköltsége, ami komoly megfizethetőségi problémákat jelent a családok számára. A legalacsonyabb jövedelműek akár jövedelmük felét is rezsire költik, ami az alapvető szükségletek kielégítését is veszélyezteti.

A sártapasztásos technikát felelevenítő esemény egy-egy napján 15-20 önkéntes dolgozott, három házon végezték el a legszükségesebb felújításokat. A munkát a helyi családok folytatják majd tovább a két nap alatt átadott ismeretek segítségével. A technológia ismeretéhez szükséges tudnivalókat a szervezetek össze is gyűjtötték, és egy egyszerű útmutatóban átadták a családoknak. A kiadványt elérhetővé teszik majd a honlapjukon is.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu