odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

5 település nyert a Parlagfűmentes környezetért pályázaton


[2013-07-24]
Mészáros Béla, a Kwizda Agro kertészeti üzletágának vezetője 2013. 07. 24-én ünnepélyes keretek közt hirdette ki a Parlagfűmentes környezetért pályázat 5 nyertesét.
A legjobb pályázatot benyújtó tetétleni önkormányzat Faluházában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a parlagfű elleni hatékony fellépés csak akkor lehetséges, ha a megfelelő eszközöket megfelelő módon alkalmazzák az érintettek.
A Kwizda Agro Hungary Kft. 2013. május 14-én hirdetett pályázatot annak érdekében, hogy segítse a parlagfű által okozott allergia visszaszorítását. Az önkormányzatok és a települések közterületeinek gondozásáért felelős nonprofit szervezetek országszerte pályázhattak a GLIALKA STAR gyomirtóval történő parlagfű-mentesítés támogatására.

A Kwizda Agro eredetileg úgy tervezte, hogy három nyertest fog hirdetni, azaz három várost fog támogatni 100-100 liter gyomirtó szerrel. A beérkezett pályázatok magas minőségére tekintettel azonban a cég úgy döntött, hogy 400 literre emeli támogatás mértékét, és 5 önkormányzatot díjaz. A támogatás összértéke így elérte az 1 millió forintot.
A nyertesek között két hajdú-bihari település is van: Balmazújváros és Tetétlen, Nyugat-Magyarországot Sopron képviseli, a fővárosból Újpest pályázatát támogatta a kiíró. Végül, de nem utolsó sorban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterec is örülhetett az eredménynek.

Mészáros Béla, a Kwizda Agro kertészeti üzletágának vezetője elmondta, hogy a vállalat célja a pályázat meghirdetésével a parlagfű által okozott allergiás tünetek enyhítése, a lakosság közérzetének javítása és az önkormányzatok munkájának támogatása anyagi eszközökkel és tanácsokkal.

A felhívásra végül 14 település nyújtott be pályázatot, melyek kivétel nélkül megfeleltek a pályázati kiírásnak. Ezért a kiíró nehéz helyzetben volt a döntésnél. A pályázatokat 4 zsűritag pontozta, és a legmagasabb pontszámot elérő pályázatok kaptak támogatást. A bírálók figyelembe vették, hogy melyik pályázó értette meg igazán, hogy hol lehet a legjobban használni a Glialka Start, úgy hogy annak csak előnyei legyenek, a környező növényzetet, természetes vizeket ne veszélyeztesse. Figyelembe vették azt is, hogy a pályázó milyen egyéb módszerrel irtja a parlagfüvet, ott ahol a gyomirtó szert nem szerencsés használni, valamint hogy mennyire motiváló lakossági programot talált ki a megelőzés érdekében. Az is fontos volt számunkra, hogy a támogatással minél több embert érjenek el, minél több ember fellélegezhessen a programnak köszönhetően. A Kwizda Agro azt tervezi, hogy a pályázatot ezentúl minden évben meghirdeti.
Mészáros Béla elmondta azt is: nagyon fontos, hogy a mindig a megfelelő módszert alkalmazzuk a gyomirtásban. A parlagfűirtásban például, a legjobb módszer a területek rendszeres gondozása, a kapálás. Ugyanakkor vannak olyan nagy kiterjedésű, parlagon fekvő földek, ahol a fenntartók helyesen alkalmazhatják a gyomirtó szereket is, mert azok haszonnövényeket nem veszélyeztetnek. A közhiedelemmel ellentétben azonban a kaszálás csak rövidtávon jelent megoldást, mert valójában inkább megerősíti, szaporodásra sarkallja a növényt. Vannak azonban olyan speciális helyek, ahol nem lehet sem kapálni, sem kaszálni, például a burkolt utak repedéseinél. Az egyik pályázó éppen ezeknek az irtására szeretné használni az elnyert gyomirtó szert.

Borbélyné Fülöp Hajnalka, Tetétlen Község Önkormányzatának polgármestere, a legeredményesebb pályázó elmondta, hogy Tetétlen mindent megtesz a település gondozása, a lakosság egészségének megóvása érdekében. Ehhez jelent nagy segítséget ez a támogatás is. Ugyanakkor a tetétleniek nem csak vegyszert alkalmaznak a gyomirtásban, hanem rendszeresen kaszálnak, és bevonják a lakosságot is, önkéntes napokon együtt gyomlálnak.
A Kwizda anyacégét 150 éve alapították tradicionális osztrák családi vállalkozásként. Több mint ezer szakképzett munkatársa a gyógyszergyártás és -nagykereskedelem, a mezőgazdasági növényvédőszer- és műtrágya-előállítás, valamint a fóliagyártás területén tevékenykedik. A Kwizda csoport 1994-ben alapította meg a Kwizda Agro Hungary Kft.-t.

A Glialka Star a mezőgazdaságilag nem művelt, lakott területek, kiskertek, szőlők, gyümölcsösök, gyepek, erdők hatékony gyomirtó szere. a parlagfű-irtásban kiválóan használható.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu