odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Víztisztításra használható mikroba-gyűjteményt hoztak létre magyar és román kutatók


[2013-08-26]
2013. augusztus 26-án konferenciával zárult Szegeden a 18 hónapon át zajló MARIVMICCOLL elnevezésű program.
A kutatásban résztvevő magyar és román kutatók a rendezvényen emlékeztettek arra, hogy a projekt fő célja a Maros folyó vízminőségének és a folyóban található kiemelten veszélyes anyagoknak a vizsgálata volt. Az előadók elmondták, hogy a kutatás eredményesen zárult, hiszen sikerült egy – a biológiai víztisztítás céljaira felhasználható mikroba-törzsgyűjteményt létrehozni.
A kutatók a Maros folyó román-magyar szakaszán 5-5 mintavételi helyen 4 különböző időszakban (évszakban) vettek mintákat, majd meghatározták ezek kémhatását, ion- és nehézfémtartalmát, molekuláris biológiai módszerekkel azonosították és analitikai módszerekkel megvizsgálták a vízben élő mikroorganizmusokat. A projekt legfontosabb eredménye az volt, hogy a Maros vizében előforduló baktériumok és gombák vizsgálata során sikerült különböző növényvédő szereket (pl. metilparabén, acetanilid, anilin-HCl, klórprofám, diuron) lebontó mikroorganizmusokat izolálni. A jövőben ezek a baktériumok a biológiai úton történő vízminőség-javítás fontos eszközei lehetnek.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 (www.huro-cbc.eu ) keretében – összesen több mint 75 millió forinttal (252.691 euróval) támogatott MARIVMICCOLL elnevezésű projekt a Szegedi Tudományegyetem TTIK Mikrobiológiai Tanszéke, a temesvári Bánáti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) együttműködésében, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) keretében valósult meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A MARIVMICCOLL elnevezés a Maros folyóra és a mikrobák gyűjtésére utal. A tudományos eredményeken túl az együttműködés eszmei célja is teljesült: valóban sikerült gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani a határ menti térségben élő és dolgozó tudósok között.

Az eredményeket bemutató publikációk listája és az együttműködéssel kapcsolatos további dokumentumok (hírlevelek, brosúrák) a projekt háromnyelvű honlapján (http://www2.sci.u-szeged.hu/microbiology/MARIVMICCOLL) is elérhetőek
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu