odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás





newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

Korunk betegsége a magnéziumhiány


[2013-09-11]
Zsíros, sós ételek, édes üdítők és fagylaltok, sok alkohol. Mindezek fogyasztása kevés mozgással párosítva általános jelenség ma hazánkban.
Az egészségtelen életmód sok bajt okoz a szervezetben. Közülük kevesebb szó esik a magnéziumhiányról. Pedig ennek az ásványi anyagnak a hiánya nemcsak izomgörcsöt és levertséget, hanem szívizom problémákat is okozhat. Röviden bemutatjuk, hogy milyen tünetei vannak a magnéziumhiánynak és hogyan védekezhetünk ellene.
A magnézium az emberi szervezetben a negyedik legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Jelenléte nagyon sok folyamatban nélkülözhetetlen. Így például szerepe van a vázizom, a szívizom és a méhizom működésében, az idegműködésben. Jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer működését, gátol bizonyos szívfrekvencia zavarokat, szabályozza a vérnyomást.

A megfelelő magnézium bevitel mennyisége nőknél naponta 300, férfiaknál naponta 350 milligramm. Megfelelő táplálkozás és életmód mellett ez a mennyiség a táplálékkal is bevihető. Ám bizonyos esetekben magnéziumpótlásra lehet szükség, hogy az ásványi anyag hiánya ne okozzon betegségeket.

A fokozott stressz például emeli a napi magnézium szükségletet. Ha ezt nem vesszük figyelembe, bizony problémáink lehetnek. Szintén előidézheti a magnéziumhiányt a túlzott fehérje- és zsírfogyasztás, a foszfát-tartalmú élelmiszerek, például szénsavas üdítőitalok, virslik, felvágottak, fagylaltok túlzott fogyasztása, a túl sós ételek, a túlzott fogyókúra. Terhes nőknek és szoptatós anyáknak is szüksége lehet magnéziumpótlásra.

Mivel a magnézium-sók oldódnak a vízben, a gyakran alkalmazott, hibás konyhai eljárásokkal magunk is csökkentjük az egyébként egészséges ételek magnéziumtartalmát. Így például nem jó túl hosszan áztatni, főzni a magnézium tartalmú ételeket, illetve ha lehet érdemes kevés főzővízben elkészíteni, és a vizet is felhasználni, hisz abban oldódik ki a magnézium egy része. A „túlfinomított” gabona alapú termékek - a fehérkenyér, finom pékáruk - túlzott fogyasztása is a magnézium bevitel csökkenéséhez vezet.

A magnéziumhiányt elsősorban egészséges táplálkozással, életmódváltással érdemes kezelni. A legfontosabb magnéziumforrások a burgonya, a zöldségek, a különféle hüvelyesek és halfélék és a csonthéjas gyümölcsök. Fontos a megfelelő magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztása is, különösen azok számára, akik aktívan sportolnak. Figyeljünk arra, hogy az elérhető forrásvizek és ásványvizek magnéziumtartalma nagymértékben eltérhet, ezért mindig érdemes elolvasni a csomagoláson lévő információkat.

Amennyiben szükséges, vény nélkül kapható gyógyszerekkel is segíthetjük szervezetünk magnéziumpótlását. Érdemes olyan készítményt választani, amelyik szerves savat (orotát) is tartalmaz, hiszen ezek fokozzák a magnézium felszívódását a szervezetben.

A www.magnerot.hu oldalon a részletes információkat olvashatnak az érdeklődők a magnéziumról, annak hiánytüneteiről és a magnéziumpótlás fontosságáról.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu